Vragen

Hoe kies ik de juiste gaskap met de juiste capaciteit?

U kunt kiezen voor een straler met 4 of 8 branderstenen.

 • Een straler met 4 branderstenen levert 1.75 Kw (oftwel 1.750 watt). Daar kunt u een terras van 2×2 m2 mee verwarmen.
 • Een straler met 8 brandstenen levert 3.5 Kw is (oftewel 3.500 watt). Daar kun u een terras van 3×3 m2 mee verwarmen.

Wilt u een ruimte verwarmen (een stal of een werkplaats) is het slim om een eenvoudige warmteberekening maken. Afhankelijk van het gebruik, kunt u globaal de volgende getallen aanhouden:

 • Woonruimte (22 graden): 85 watt/m3
 • Berging (10 graden): 30 watt/m3
 • Berging (18 graden): 40 watt/m3/li>

Tip: Dit zijn vuistregels voor redelijk goed geïsoleerde ruimtes. Wilt u bijvoorbeeld een ruimte met veel glas verwarmen, houdt dan deze berekening ruim aan!

Wat is het verschil tussen aardgas en propaan?

 • Stralers op propaan (ook butaan of flessengas genaamd) kunnen goed worden geregeld door middel van een regelaar.
 • Stralers op aardgas zijn slechts beperkt regelbaar. Met de komfoorkraan kunt u de gastoevoer een beetje “knijpen” (zodat de straler minder hard brandt) of helemaal afsluiten. Zolang de straler mooi rood blijft branden, dan is het goed.
 • In de regel is aardgas goedkoper dan propaan.

Waarop moet ik letten bij de aanschaf van een gaskap voor mijn terras?

 • Kies het juiste type! Dat is afhankelijk van uw wensen en uw terras.
 • De meest eenvoudige manier is een handmatig ontstoken gasstraler, die u -onder een hoek- aan een wand monteert.
 • Voor een terras met een diepte van 2 meter komt een 4-steens straler in aanmerking.
 • Voor een terras met een diepte van 3 tot 4 meter wordt meestal een 8-steens straler toegepast.
 • Voor grotere terrassen kunt u aan meerdere zijden een straler monteren of een straler met een nog grotere capaciteit.
 • Een straler met een te grote capaciteit is niet aan te raden. Het wordt dan al snel te warm.
 • Neem bij twijfel gerust contact met ons op.

Waarop moet ik letten bij de aanschaf van een gaskap voor mijn stal?

In stallen met lange leidingen kunt u kiezen voor hogedrukstralers (4 of 8-steens). Bij een keuze voor hogedruk kunnen de leidingen dunner worden uitgevoerd. De hogedrukstralers maken meer lawaai dan lagedrukstralers. Straler op hoge druk zijn om deze reden minder geschikt voor terrasverwarming.

Waarop moet ik letten bij de bevestiging van mijn gaskap?

 • Elke gaskap wordt standaard geleverd met een ophanghaak. Met een bijpassende ketting kunt u de straler dan ophangen. Wilt u de straler aan de wand bevestigen en kunnen richten in een specifieke hoek, dan heeft u een beugel nodig. Deze kunnen wij leveren of u kunt deze zelf maken.
 • Een beugel kunnen we van harte aanbevelen. Wij adviseren de gaskap aan de wand te monteren en te richten op de werk- of zitplek.
 • Let op: de gaskap mag niet aan de gasleiding worden opgehangen. Gebruik een degelijke ophanging (de meegeleverde ophanghaak of een beugel).
 • De gaskap kan horizontaal of onder een hoek tot 45 graden (bezien vanuit de lengte-as) worden gemonteerd.
 • Boven de gaskap moet u ongeveer 40 centimeter ruimte vrijlaten tot aan brandbaar materiaal.
 • Is het onmogelijk om 40 centimeter vrij te houden boven de gaskap, dan kunt u die afstand verkleinen tot ongeveer 20 centimeter door een brandvrije plaat aan te brengen boven de straler. Dit kan een roestvrijstalen plaat zijn, een roestvrijstalen beschermkap of ander hittebestending materiaal. Deze plaat mag niet direct op het oppervlakte bevestigd worden, maar dient via afstandhouders enkele centimeters van het oppervlakte bevestigd te worden.
 • De warmte komt uit de voorzijde van de gaskap. Achter de gaskap wordt het niet warm. Plaatst u de stralers in een hoek, dan moet u hiermee rekening houden met betrekking tot de afstand tot eventueel brandbaar materiaal.
 • In afgesloten ruimtes moet u zorgen voor voldoende ventilatie.
 • Let op: wij monteren de gaskappen niet! Het is een klus die iedere loodgieter kan uitvoeren en de meeste klusbedrijven ook.

Wat zijn de verzendkosten?

Binnen Nederland:
Pakketten: Pakjes van 0 tot 10 kg die niet door de brievenbus kunnen € 6,95
Voor pakjes tussen 10 en 30 kg € 13,25

Voor brievenbuspakjes tot 500 gram rekenen we € 2,50

Wanneer u een bestelformulier instuurt kan het voorkomen dat de berekende verzendkosten niet helemaal kloppen. We brengen indien nodig handmatig correcties aan en stellen u op de hoogte van het prijsverschil.

Ik heb een bestelling geplaatst? Hoe en wanneer worden de producten bezorgd en wanneer moet ik betalen?

Wij versturen onze producten door heel Nederland met TNT. U ontvangt binnen 2 werkdagen uw bestelling thuis. Als dit niet mogelijk is, dan stellen wij u hiervan op de hoogte.

 • De factuur voegen wij toe aan het postpakket. U kunt na ontvangst de factuur voldoen.
 • Bij een bestelling boven € 200,- vragen wij u eerst een aanbetaling te doen van 50% van het totale factuurbedrag.
 • Wilt u onze producten eerst zien of zelf ophalen? Dit kan. Maak telefonisch of per mail een afspraak. Let op, we beschikken niet over een winkel met reguliere openingstijden.

Krijg ik garantie bij de aankoop van een gaskap?

Voor de toestellen gelden de fabrieksgaranties. In de praktijk kan er een thermokoppel of een magneetspoeltje kapot gaan. We hebben deze in voorraad en verwisselen is eenvoudig. In het uiterste geval moet de gaskap worden teruggestuurd naar de fabriek. Wij zorgen dan voor reparatie of vervanging.

Wij willen onze gaskap “harder en zachter” zetten. Kan dat?

Lagedrukstralers op propaan zijn goed te regelen (tot ongeveer 50% van zijn capaciteit) met een tienstanden-regelaar. Die regelaar kost 32 euro. Gaskappen op aardgas zijn maar in beperkte mate te regelen. Door een gaskraantje te “knijpen” kunt u een gaskap op aardgas zachter laten branden. Een gaskraantje kost 10 euro. Zolang de straler mooi rood blijft branden, functioneert de straler goed.

Wij willen af van de lucifers of de aansteker en de gaskap elektronisch ontsteken. Kan dat?

Ja, dat is mogelijk, maar wij verkopen enkel handbediende stralers die je moet ontsteken met een aansteker/lucifer.

Mijn gaskap brandt niet mooi gelijkmatig. Hoe kan dat?

Mogelijke oorzaken zijn:

 • Er is iets aan de hand met de zuurstof toevoer. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de gaskap in een vreemde hoek hangt en moeilijk zuurstof kan aanzuigen. Test dit door de straler te ontsteken, terwijl u hem aan een ketting op een andere plek hangt.
 • Er zit rommel in de inspuiter of de inspuithouder. Blaas deze schoon met een compressor.
 • Bij een straler op propaangas kunnen er problemen zijn met de gasdruk. Mogelijk heeft u niet de juiste regelaar in gebruik.
 • Er zit een scheur of gat in de witte brandersteen.

Welke aansluitmaterialen heb ik nodig voor een gaskap op propaan?

Propaanstralers op een gasfles worden aangesloten met een drukregelaar op de gasfles en een slang naar de straler. Met een T-stuk kunnen eventueel meerdere gaskappen op één regelaar worden aangesloten.

 • Muurbeugel € 15,00
 • Regelaar 10 standen lage druk propaan 50 – 190 mbar compleet € 32,00
 • Propaanslang à € 2,95 per meter
 • Slangklemmetjes à € 0,95

Hoe sluit ik mijn aardgasstraler aan en welk materiaal heb ik hiervoor nodig?

De straler op aardgas heeft een 3/8″; aansluiting en wordt net zo aangesloten als een kooktoestel. Dit is het benodigde aansluitmateriaal:

 • Muurbeugel € 15,00
 • Slangset x cm
 • Komfoorkraan 1/2″ € 10,00
 • Komfooraansluitstuk 3/8" € 3,00

In tegenstelling tot stralers op propaan, zijn stralers op aardgas slechts in beperkte mate te regelen door de eigenschappen van aardgas.  Met de komfoorkraan kunt u de gastoevoer licht “knijpen” om de straler minder hard te laten branden. Ook kunt met de komfoorkraan de gastoevoer volledig afsluiten. Zolang de straler mooi rood blijft branden, is het goed.

Verder nog:
Het komfooraansluitstuk moet op de aansluiting van de straler worden gedraaid met gebruik van teflon-tape. De slang heeft rubbers en kan daarom zonder tape tussen de kraan en het komfooraansluitstuk worden gemonteerd.

Wat is het verschil tussen hoge- en lagedrukstralers (propaan)?

Hogedrukstralers worden gebruikt in stallen met lange leidingen. Leidingen kunnen dan dunner worden uitgevoerd. Hogedrukstralers maken meer lawaai, dan de lagedrukstralers vanwege de snelheid (=druk) waarmee het gas de straler ingeblazen wordt en zijn daarom minder geschikt voor terrasverwarming.

Is het gebruik van een gaskap wel veilig? Wat gebeurt er als het vuur uitwaait? Blijft het gas dan stromen?

Onze gaskappen hebben een beveiligingssysteem. In het branderhuis ziet u een koperen draad. De koperen punt wordt door het rood gloeiende gaas. Dit heet een zogenaamde thermokoppel. Door de verwarming wordt elektrische stroom opgewekt. Die stroom houdt een magneetkraantje geopend in de gaskap. Als het vuur uitvalt, dan wordt het thermokoppel koud en sluit de kraan automatisch.

Hoe ontsteek ik mijn gaskap?

De Gasolec-stralers in ons assortiment worden handmatig ontstoken. U kunt het best een lange gasaansteker gebruiken, maar een lucifer of een gewone aansteker werkt ook prima als u deze drie stappen volgt:

1. Druk het knopje van de gaskraan in en houdt de knop ingedrukt. U hoort het gas uitstromen.
2. Houd een aansteker of lange lucifer bij de opening.
3. Houd de knop een tijdje ingedrukt. De straler gaat mooi rood branden.

Hoe snel wordt een ruimte warm met een gaskap?

Een infrarood gasstraler produceert infrarood straling, te vergelijken met zonnestralen. Infraroodstralen gaan door de lucht naar mensen of naar de muren en grond toe. Dit betekent dat bijvoorbeeld mensen veel sneller opgewarmd worden door infrarood straling van een straler dan dat een CV verwarming dat doet. Echter dan moet deze persoon wel straling ontvangen die rechtstreeks van de straler komt. Je moet dan als het ware in het zonnetje zitten. Komt er een wolk voor de zon of staat er iemand tussen de straler en jezelf, dan voel je dat direct. Mensen die deze infraroodverwarming voelen hebben de neiging om na verloop van tijd wat te gaan verzitten / te draaien opdat hun ‘koude kant’ ook wat extra warmte krijgt.

Na verloop van tijd heeft de straler de mensen en de vloeren & de muren zover opgewarmd, dan wordt het vanzelf overal warm maar intussen hebben de mensen ‘in het zonnetje’ al een hele tijd kunnen genieten.

Als je een thermometer in een ruimte hangt, en je kijkt dan naar de warmte ontwikkeling, dan zal je zien dat als deze voeler met infraroodstralen verwarmt wordt, deze veel eerder op temperatuur is als dezelfde voeler die NIET door infraroodstralen verwarmt wordt.

Kan ik mijn gaskap op aardgas ombouwen zodat deze geschikt is voor gebruik op lagedruk propaan?

In dit geval moet u de gaskap ombouwen. De keramische steen en de inspuiter moet worden vervangen. Dit zijn benodigdheden:

 • Steen small holes
 • Inspuiter 0.65
 • Set vezelstroken

Let op: gebruik wel de juiste regelaar (50-190 mbar). Wanneer u de straler wilt ombouwen naar hogedruk (350-1400 mbar)  moet u ook een venturi-buis aanbrengen.

Zie hiervoor een schematische weergave van de onderdelen en een ombouwtabel voor alle types Gasolec stralers:

Ombouwtabel
Ombouwtabel
Overzicht van alle onderdelen
Overzicht van alle onderdelen

Foto’s van toepassingen door klanten

Hier vind u een aantal foto’s van terrassen of stallen. Heeft u zelf foto’s van uw terras? Stuur ze op!